Uyku, günlük aktivitelerle yorulan vücudumuzun, yaşamsal işlevlerini asgari düzeye indirerek kendini yenilemesi ve bir bakım sürecine girmesidir.
Uyku, günlük aktivitelerle yorulan vücudumuzun, yaşamsal işlevlerini asgari düzeye indirerek kendini yenilemesi ve bir bakım sürecine girmesidir. Bu nedenle yeme, içme gibi zorunlu ihtiyaçlar içerisinde yer alır. Uykunun düzenindeki veya kalitesindeki bozulma, vücudun bakım ve onarım işlevlerini kesintiye uğratarak, gün içerisinde oluşan zararlı ürünlerin vücuttan uzaklaştırılmasını yavaşlatır ve hücrelerdeki yenilenmeyi askıya alır.
Eğer bu durum devamlı bir hal alırsa, genel yorgunluk ve sonrasında bitkinlik kaçınılmazdır. Halihazırda uyku düzensizlikleri kronik yorgunlukların nedenleri içerisinde en büyük bölümü oluşturmaktadır.
Uyku düzensizlikleri başlığı altında ele alınan rahatsızlıkları iki bölüme ayırmak mümkündür. Birincisi uykusuzluk ya da uyuyamama tarzındaki problemlerdir ki uykunun toplam süresi kısalmıştır. Hasta yeterince uyuyabilmek için genellikle ‘uyku ilacı’ olarak adlandırılan hazır kimyasallara başvurur. İkincisi ise uykuda geçirilen toplam sürenin yeterli olmasına rağmen uykudan gereği gibi dinlenerek kalkamama, sabah yorgunlukları şeklindeki sorunlardır.
Modern tıp dahilinde uyuyamama şeklindeki uyku sorunlarında, hastanın uykuya dalmasını kolaylaştıracak ve uyanmasını zorlaştıracak ilaçlar kullanılırken, uyku probleminin ikinci yarısını oluşturan yeterince uyumaya rağmen dinlememe durumunda genellikle depresyon ilaçları tercih edilir.
Hastalığın akupunktur ile tedavisinde vücudun uykuya geçişini kolaylaştıran merkezler aktive edilirken, gün içerisindeki uyanıklığı sağlayan merkezler de dengeli bir şekilde uyarılır. Böylece hem uykunun düzeni orjinal haline çevrilir, hem de gündüz uyanıklığı net olarak sağlanır.
Akupunktur ile tedavi edilebilen rahatsızlıklar içerisinde uyku sorunları akupunktura hızlı yanıt veren grupta yer alır. Tedavinin toplam süresi genellikle 12 seansı geçmez. Tedavi sonrasında uyku ve uyanıklığı ilaç kullanmaksızın rahatlıkla devam ettirebilecek sonuçlara ulaşılır.
Dr. M. Salih Özaytürk