slayt-1
slayt2
slayt3
slayt4
slayt-5
slayt-6
slayt-7
previous arrow
next arrow

Anason

 Anason bitkisi 1 metreye kadar boylanabilen, 2-5 cm kadar kısa dalcıkları olan, şemsiye tarzında çiçeklenen, kendine has hoş kokulu otsu bir bitkidir. Maydanozgiller içersinde gerek şekil, gerekse içerik ve etki bakımından en çok rezeneye benzer.

     Anason, Anise, Pimpinella Anisum Bitkinin ana maddesi ‘anethol’dür. Rezeneye oranla etkin     maddeyi daha yoğun içerir. Anethol, su ile seyreltildiğinde opak renk alan, 234 C’de kaynayan ve 20    C’de donan, kristalize, motor aktiviteyi azaltan, hipnotik, analjezik, antikonvülzan ve antipiretik bir       bileşiktir.* Anetholün bir ara kanserojen olduğu iddia edilmişse de tartışma şimdilik anethol lehine sonuçlanmıştır. |sakinleştirici, antikonvülzan etkiler|

Anethol bir bitkisel östrojendir. Bu nedenle süt üretimini etkiler ve rahim üzerinde ikicil etkisini meydana getirir. |dismenore ve laktasyon -süt üretimi- üzerindeki etkiler|

*Yani bitki kullanıldığında, sakinleştirici, uyku verici, ağrı kesici, ateş düşürücü, kas gevşetici, adet düzenleyici, süt arttırıcı, iştah açıcı, bulantı önleyici etkiler meydana gelir.

Anethol yüksek dozlarda hafifçe toksiktir.

  1. a b c Newberne PM, Carlton WW, Brown WR (January 1989). “Histopathological evaluation of proliferative liver lesions in rats fed trans-anethole in chronic studies”. Food Chem. Toxicol. 27 (1): 21–6. PMID 2467866. 
  2. Waddell WJ (August 2002). “Thresholds of carcinogenicity of flavors”. Toxicol. Sci. 68 (2): 275–9. PMID 12151622. //toxsci.oxfordjournals.org/cgi/pmidlookup?view=long&pmid=12151622. 
  3. Trans-anethole, WHO Food Additives Series, 14, International Program on Chemical Safety (IPCS), //www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v14je02.htm 
  4. Trans-anethole, WHO Food Additives Series, 28, International Program on Chemical Safety (IPCS), 1998, //www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v28je10.htm

Endikasyon : kramplar, iştahsızlık, mide bulantısı, uykusuzluk, gece uyanmaları, yatak ıslatma, süt azlığı, adet düzensizliği, sinirlilik, astım, gaz şikayetleri, sindirim düzensizlikleri, ateş, ağrı

Kullanım :

anason tohumuRezene gibi anasonun da daha çok tohumları kullanılır. Çay gibi demlenerek, ya da öğütülüp baharat olarak veya bala karıştırmak suretiyle alınabilir.


                                                                                       Anason tohumu