Kına kına, Rubicaecae ailesinin 25 üyesinden birisi olup, Güney Amerika’nın tropikal bölgelerinde yetişir. Geniş çalılar ya da kısa ağaçlar olarak 5-15 mt arasında değişen yüksekliklere ulaşabilir. Ciçekleri beyaz, pembe veya kırmızı olabilir. Meyveleri salkımlar halindedir ve bir küçük kapsülde birkaç çekirdek içerir.
, Cinchona, Cinchona Officinalis
Explanation :
Bitkinin yaprakları ve kabuğu 17. yy’da sıtma tedavisinde yaygın olarak kullanılan kinin isimli bileşiğin derivasyonlarını içerir. Ağacın kabuklarından kininden başka birçok benzer etkili alkaloid elde edilir. Cinchonin, cinchonidin, kinin, kinidin, dihidrokinin ve dihidrokinidin bu alkalaoidlerin başlıcalarıdır.
Bunlardan özellikle kinin dalgalı ateşte, yani sıtma ateşinde ve Plasmodium falciparum üzerinde, yani sıtmada etkindir. |antimalaryal etki|
Aynı zamanda kalp üzerinde etkilidir ve artan dozlarda kalp atım sayısını tehlikeli düzeyde azaltır.
Kinidin ise özellikle kalp aritmilerinde etkindir. Kalp atımlarındaki ritim bozukluklarında kullanılır. |antiaritmik etki| [link]
- 1. Woodward R, Doering W (1944). “The Total Synthesis of Quinine”. J Am Chem Soc 66 (849).
- 2. Kaufman, Teodoro S.; Rúveda, Edmundo A. (2005). “Die Jagd auf Chinin: Etappenerfolge und Gesamtsiege”. Angewandte Chemie, Int. Ed. 117 (6): 876–907
Indication : eklem romatizması, güneş alerjisi, sıtma, bağımlılıklar
Usage :
Günde 1,5 – 3 gram arasında alınmalıdır. Hafif sıcak suda demleme tarzında alınabilildiği gibi, toz tarzında da kullanılabilir. 70 C’den fazla ısıda içindeki etkin alkaloidler bozulur ve bitki etkinliğini yitirir.
Hamileler, kalp hastaları ve çocuklar kullanamaz. Hamilelikte düşük sebebi olabilir. Fazlası kalp durmasına kadar değişen kalp atım bozukluklarına sebep olabilir.
Kına kına ağacı