Akupunktur – Ozon – Mezoterapi – Proloterapi

slayt-1
slayt2
slayt3
slayt4
slayt-5
slayt-6
slayt-7
previous arrow
next arrow

Akupunktur ve Astım

Akupunktur geleneksel olarak Çin’de birçok hastalığın tedavisinde başarıyla uygulanıyor ve klinik gözlemler gösteriyor ki birkaç akupunktur seansından sonra hastaların birçoğunda ilaç kullanımı derece derece düşmekte ve astmatik semptomlar gittikçe azalmakta.

Akupunktur geleneksel olarak Çin’de birçok hastalığın tedavisinde başarıyla uygulanmakta ve son 10 yılda yapılan araştırmalar gösteriyor ki akupunktur, astım dahil olmak üzere solunum yolu hastalıklarında son derece etkili.

Akupunkturun astım üzerindeki başarılı tedavisi ile ilgili çalışmalara yer veren birçok yayın mevcuttur. 1979’da Dünya Sağlık Örgütü, akupunkturun etkili olduğu yaklaşık kırk hastalık tespit etmiştir ve bu listede astım ve bronşitin dahil olduğu solunum yolu hastalıklarına da yer vermiştir.

Dr. Mike Whiteside bir raporunda akupunkturun sonuçlarının bu denli hafif bir eylem için mükemmel olduğunu ve bunun çocuklar tarafından bile fark edilir derecede olumlu yönde kabul gördüğünü belirtmiştir. Bu görüş uluslararası tıp literatürü ve yayımlanmış kontrollü çalışmalar tarafından da desteklenmektedir.

Viyana Üniversitesi Anestezi ve Yoğun Bakım Bölümlerinde yürütülen bir çalışmada, on haftalık akupunktur tedavisinden sonra uzun zamandır astım rahatsızlığı olan hastaların %70’nin şikayetlerinde önemli ölçüde azalma olduğu görülmüştür.

Unutmamak gerekir ki geleneksel akupunkturistler tek bir hastalıktan çok kişiyi bütünüyle tedavi eder ve bu nedenle bulguların tedavisi yerine, problemin temel sebebine ulaşabilmek için -diğer holistik pratisyenler gibi- tedaviye başlamadan önce kişinin yaşam tarzını ve çevresel faktörleri gözönünde bulundururlar.

Kaifen İkinci Devlet Hastanesi Akupunktur Departmanı bilim adamları bronşiyal astımdan muzdarip, tamamı Kongzui(LU 6) ve Yuji(Lu 10) akupunktur yöntemi ile tedavi edilmiş 192 hasta üzerinde çalışmalar yürüttüler.

Sonuçlar %98.9 oranında hızlı bir etki olduğunu, hastalık belirtilerinin şiddetini kaybettiğini veya gerilemeye başladığını ve hastaların %75.6’sında belirgin bir düzelme olduğunu gösterdi.Tedavinin etkisi farklı yaşlardaki hastalarda önemli ölçüde değişiklik göstermedi.

Akupunkturun astım hastaları üzerindeki etkileri yadsınamazdır. Araştırmalar aynı zamanda, uzun süreli küratif iyileşme oranını, iğnelemeye ne kadar süre maruz kalındığına ve hastanın tedaviye cevap verme hızına bağlamaktadır.

Bronşiyal astımda akupunktur tedavisinin etkili olduğu ve özellikle ilaca karşı alerjisi olan hastalar için hayati önemi olduğu görülmüştür.

Klinik gözlemler, birkaç akupunktur seansından sonra hastaların birçoğunda ilaç kullanım dozajının derece derece düştüğünü ve astmatik semptomların iyileşme kaydettiğini göstermektedir. Genellikle, aerosolun kontrolü hastalığın durumuna göre hastaya bırakılırken kortizonun dozu dozimetre vasıtasıyla on günde bir 2 mg azaltılmıştır.

Hastaların birçoğunda, semptomların 15 seanstan sonra fark edilir derecede iyi gittiği, fakat tedavinin küratif etkiyi pekiştirmek için 10 seans daha devam ettirilmesi gerektiği görülmüştür.

Çev. Nedim Yavuz, İbrahim Halil Keskinbıçkı

Çev. Editörü Dr. M. Salih Özaytürk

KAYNAKÇA

Tradit Chin Med 1998 Mar;18(1):27-30, Hu J, Institute of Acupuncture and Moxibustion, China Academy of Traditional Chinese Medicine, Beijing.