slayt-1
slayt2
slayt3
slayt4
slayt-5
slayt-6
slayt-7
previous arrow
next arrow

Hindiba

Yüksekliği 50-100 cm arasında değişir. Parçalı yaprakları, açık mavi veya beyaz renkli çiçekleri vardır. Marul ve kıvırcıkla akraba olan uzun ömürlü bir bitkidir.

Hindiba, Radika, Chicory, Cichorium EndivaTaze hindiba kökünün ana bileşenleri, [kuru ağırlığın] 68%’i inulin, 14%’ü sakaroz, 5%’i selüloz, 6%’sı proteindir.

İçerdiği kimyasallardan önem kazananları, birer sesquiterpen olan lacton ve lactucin ve lactucopicrindir. Diğer malzemeler, aesculetin, aesculin, cichoriin, umbelliferone, scopoletin ve 6.7 dihydrocoumarin ve daha birçok sesquiterpen derivasyonu olan glycosidleridir.

Hindibanın kafeine benzer etkiler göstermesi, insan retina dokusuna zarar verebileceği ile ilgili endişeler uyandırmış olsa da bu durum kanıtlanamamıştır. 1

Kök hindibası, ayrıca uçucu yağ karakterli, solucanotu bitkisinde de bulunan tanacetum içerir ve bağırsaklara ait solucanları temizlemekte aynı şekilde etkilidir. Bitkinin bütün parçaları bu uçucu maddeyi içerir ve özellikle bitkinin kökünde yoğunlaşır. 2,3,4,5

Bitkinin temel etken maddelerinden biri olan lactucin acı bir maddedir. Kıvırcık marulun bazı çeşitlerinde bulunur ve iyi bir  analjezik ve yatıştırıcı madde olarak işgörür. 6

Yine bitkinin etkin temel bileşenlerinden olan lactucopicrin (intybin), merkezi sinir sisteminde etkili, yatıştırıcı özelliğe sahip acı bir maddedir. Yabani kıvırcık marulda ve  cichorium intybus (beyaz hindiba) gibi bazı bitkilerde yoğundur. Ağrı kesici ve yatıştırıcı etkilerine ek olarak sıtma üzerinde de olumlu sonuçları olduğu görülmüştür. 7,8

Ayrıca lactucopicrinin bir asetilkolinesteraz inhibitörü olarak görev yaptığı gösterilmiştir. Alzheimer hastalığına genetik yatkınlığı olanlar önleyici olarak kullanabilirler. 9

  1. A Modern Herbal. New York: Dover Publications. 1931fs. ISBN 0486227987 & 0486227995.
  2. Edible and Medicinal Plants of the West, Gregory L. Tilford, ISBN 0-87842-359-1
  3. “Individual administration of three tanniferous forage plants to lambs artificially infected with Haemonchus contortus and Cooperia curticei.”. Vet Parasitol. 146 (1-2): 123-34. 2007-05-15. doi:10.1016/j.vetpar.2007.01.009. PMID : 17336459.
  4. “The use of chicory for parasite control in organic ewes and their lambs.”. Parasitology. 134 (Pt 2): 299-307. February 2007. doi:10.1017/S0031182006001363. PMID : 17032469.
  5. “The effect of chicory ( Cichorium intybus ) and sulla ( Hedysarum coronarium ) on larval development and mucosal cell responses of growing lambs challenged with Teladorsagia circumcincta.”. Parasitology. 132 (Pt 3): 419-26. March 2006. doi:10.1017/S0031182005009194. PMID : 16332288.
  6. Wesołowska A, Nikiforuk A, Michalska K, Kisiel W, Chojnacka-Wójcik E. Analgesic and sedative activities of lactucin and some lactucin-like guaianolides in mice. Journal of Ethnopharmacology. 2006 Sep 19;107(2):254-8. PMID 16621374 
  7. Sessa RA, Bennett MH, Lewis MJ, Mansfield JW, Beale MH. Metabolite profiling of sesquiterpene lactones from Lactuca species. Major latex components are novel oxalate and sulfate conjugates of lactucin and its derivatives. Journal of Biological Chemistry. 2000 Sep 1;275(35):26877-84. PMID 10858433 
  8. Bischoff TA, Kelley CJ, Karchesy Y, Laurantos M, Nguyen-Dinh P, Arefi AG. Antimalarial activity of lactucin and lactucopicrin: sesquiterpene lactones isolated from Cichorium intybus L. Journal of Ethnopharmacology. 2004 Dec;95(2-3):455-7. PMID 15507374 
  9. Rollinger JM, Mocka P, Zidorn C, Ellmerer EP, Langer T, Stuppner H. Application of the in combo screening approach for the discovery of non-alkaloid acetylcholinesterase inhibitors from Cichorium intybus. Current Drug Discovery Technologies. 2005 Sep;2(3):185-93. PMID 16472227

Endikasyon : Ağrılar, hepatit, KC yetmezliği, bunama, unutkanlık, kronik kabızlık, kronik yorgunluk, barsak solucanları, dalgalı ateş

Kullanım :

HindibaMarul gibi tüketilebilir. Yapraklar ve kökler taze olarak salata halinde yenilirse daha etkilidir. Hindibanın kökleri bir çok ülkenin mutfak kültüründe pişirilerek sunulan bir malzeme olarak yer alır. Bazı yörelerde ise, sıkılarak veya santrifüje edilmek suretiyle suyu çıkarılarak şeker ilave edilir ve içecek olarak kullanılır.

                                                                                       Hindiba bitkisi