Akupunktur – Ozon – Mezoterapi – Proloterapi

slayt-1
slayt2
slayt3
slayt4
slayt-5
slayt-6
slayt-7
previous arrow
next arrow

Hindistan Cevizi

 Avrupa Farmakopesinin 5. baskısında Cocois oleum rafinatum (Rafine Hindistan Cevizi Yağı) olarak kayıtlıdır. Cocus nucifera L. Bitkisinin (Arecaceae) meyve endospermlerinin preslenmesi yolu ile elde edilmektedir.

                                                                                       Hindiba bitkisi

, L

Hindistan cevizi çok amaçlı kullanılabilen bir meyvedir. Meyvesi, kabukları ve lifleri çeşitli şekillerde değerlendirilerek fayda sağlamaktadır. Hindistan cevizi yağı genellikle beyaz veya beyazımsı, kaygan bir kütle halinde bulunmaktadır. Suda az, metilen klorür ve petrol eterinde kolay, alkolde de orta derecede çözünür. Erime noktası ve yağ asitleri bileşimi testleri ile standardize edilir. Erime noktası 23-26 °C dir. İyi kapalı kaplarda ve ışıktan korunarak saklanmalıdır.

Bileşiminde bulunan maddeler;  kaproik asit, kaprilik asit, laurik asit, miristik asit, palmitik asit, stearik asit, oleik asit ve izomerleri, araşidik asit, linolenik asit, linoleik asit, eikosenoik asittir.

H. Zevenbergen 2009 yılında yaptığı araştırmalar sonucu Cocoıs oleum rafinatum un yağ asitlerince zengin olduğunu bulmuştur. Yine Welsch C. W. 1992’ de bir araştırma yapmış Cocoıs oleum rafinatum’ un doymuş yağlarca zengin olduğunu ortaya koymuştur.

Cocois oleum rafinatum bileşimindeki laurik asit nedeni ile antiviral (virüs kaynaklı hastalıklara karşı) ve antibakteriyal (bakteri kaynaklı hastalıklara karşı) özelliklere sahiptir.

Araştırmalar anne sütünde bulunan laurik asitin yalnızca hindistancevizi gibi tropik kökenli yağlarda yüksek yoğunlukla bulunduğunu göstermiştir

Yağda bulunan polifenollerin LDL oksidasyonunu azaltabildiği de belirlenmiştir. Yapılan araştırmalarda bu yağın toplam kolesterol, trigliserit, fosfolipit, LDL (kötü kolesterol), seviyelerini azaltabildği, HDL(iyi kolesterol) seviyelerini serumda ve dokularda arttırabildiği bulunmuştur.

Ayrıca saç dökülmelerine karşı da yararları olabilmektedir.

M. A. Williams ve arkadaşları Cocois oleum rafinatum un cilt koruyucu özelliğinin bulunduğunu 1972 yılında yaptıkları araştırmalarıyla ortaya koymuşlardır. Bu araştırmalardan yola çıkarak Hindistan cevizi yağının doğal cilt koruyucu ve çatlakları iyileştirici özelliği vardır diyebiliriz. Yağın uygulaması masaj yöntemi ile yapılabilir. Hindistancevizi yağı kuru, sert, rengi kaçmış ve pul pul dökülen cilde sürüldüğünde, cildi birkaç haftada yumuşak ve sağlıklı bir görünüme kavuşturur. Antimikrobik özelliğe sahip hindistancevizi yağı her cilde uygundur. Bütün cilt enfeksiyonlarında, madura ayağı, ve egzama gibi rahatsızlıklarda kolaylıkla kullanılır. 

Hindistan cevizi yağı yemek pişirmede, pasta yapmada aroma kullanılır. Ayrıca bir tereyağı alternatifidir

Hindistancevizi yağı, pek çok diğer yağ ile kıyaslandığında okside olmaya karşı son derece dayanıklıdır. Isıtıldığında, hücrelere zarar veren ve yaşlanmaya neden olan serbest radikallerin oluşumuna neden olmaz. Antioksidan özelliğe sahiptir. Piot 2000 yılında yaptığı araştırma ile bu sonucu elde etmiştir.

Hindistancevizi yağı MCT’lerden oluşmuştur (orta zincir yağ asidleri). MCT ler yağa vücut tarafından çok kolaylıkla sindirilebilir ve kullanılabilir özellik kazandırmaktadır. Anında yakıt görevi gören bu yağlar, yağ hücrelerinde depolanmazlar. Günlük toplam kalori alımı yükseltilmediği sürece, kilo artışına sebep olmazlar. Ayrıca diğer yağlardan çok daha tatmin edici olduğu için vücudun toplam besin ve kalori tüketimini azaltmaya yardımcı olabilir.Hindistan cevizi yağındaki MCTler laurik asitten yapılmıştır. Laurik asit vücudun bağışıklık sistemini inşa eden ve koruyan en önemli temel yağ asididir. Hindistan cevizi yağında bulunan MCTler kalp krizlerine karşı kişiyi korur ve hatta günlük dozlarda bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Yüksek miktarlarda hindistancevizi tüketen kişilerde kardiyovasküler sağlığın dikkat çekici derecede iyi olduğu saptanmıştır

Charlotte Cox 1995 yılında bir araştırma yapmış ve Hindistan cevizi yağının ineklerde süt sekresyonunu arttırdığını bulmuştur. Genel anlamda bakıldığında memelilerin mekanizmalarının aynı olduğunu düşünürsek Cocois oleum rafinatum’ un anne süt sekresyonunu arttırdığını da söylememiz mümkündür.Ancak gebelikte kullanılmaması gerekmektedir.

Kullanımı: Mükemmel bir pişirme yağıdır. Vücuttaki yağların azalmasında gözle görülür bir etki yapar. Kalp krizine karşı kuvvetli bir silahtır. Virüsleri öldürür ve özellikle prematüre çocuğun sağlıklı beslenmesini sağlar. Birkaç hafta içerisinde yumuşak, sağlıklı bir cilt sağlar.

Trans yağların zararlarının görülmesiyle, yemek firmaları hindistan cevizi yağı veya palmiye yağı gibi tropikal yağlara yönelmeye başladı. Bu yağlar özellikleri bakımından trans yağlara benzer ve raf ömürleri uzundur. Amerikada doğal mucize olarak ünlendi.

Dikkat edilmesi gereken hususlar: Gebelikte kullanılmaması gerekmektedir. Süt sekresyonunu etkilerken prolaktin hormonunu da aktive edebilme durumu sözkonusudur.Bu da gebelik döneminde tekrar gebe kalma riskini ortaya çıkarır.

( Prolaktin hormonu gebelik boyunca tekrar gebe kalmayı önleyici etkiye sahiptir.)

Kaynakça:

1.     European pharmacopoeia 5.0 (2008) Europoean Directorate for the quality of Medicines – Healtcare (EDQM) Publication.

2.     Welsch C. W. , 1992, Dietary fat, calories, and mammary gland tumorigenesis, Adu Exp Wed Biol, 322; 203-222.

3.     Storry J. E., Hall A. J., and Johnson V. W., 1971, The effects of increasing amounts of dietary coconut oil on milk-fat secretion in the cocu, Journal of Dairy Research, 38; 73-77.

4.     Wiegand R.D., Koutz C.A., Chen H., Anderson R.E., Effect of dietary fat and enuironmental lighting on the phospholipid molecular species of rat photoreceptör membranes, Exp Eye Res., 60(3); 291-306.

5.     Cox Charlotte, 1995, Effects of coconut oil, butter, and safflower oil on lipids and lipoproteins in persons with moderately elevated cholesterol levels 36; 1787-1795.

6.     Piot Ce´cile, 2000, Dietary coconut oil affects more lipoprotein lipase activity than the mitochondria oxidative capacities in muscles of preruminant calves, 11; 231-238.

7.     Williams M. A., 1972, Hydrogenated Coconut Oil and Tissue Fatty Acids in EFA-depleted and EFA-supplemented Rats 102; 847-856.

8.     Zevenbergen H., 2009, Foods with a High Fat Quality Are Essential for Healthy Diets, 54(suppl 1); 15–24.

9.      BAŞER, K.Hüsnü CanB; KIRIMER, Neş’ e, Farmakognozi 3, Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Yayınları, Eskişehir, 2010.

10.   //tr.wikipedia.org/wiki/Hindistan_cevizi

11.   //www.haber7.com/haber/20090322/Hindistan-cevizi-yagizararli.php

12. //www.saclarimiz.com/sac-bakimi/hindistan-cevizi-yagi.html

Indication : Kardiyovasküler sistem hastalıkları, cilt çatlamaları, dökülmeleri, tahriş, enfeksiyon, madura ayağı, egzama, ayakta oluşan mantar hastalıkları, süt salgısında azalma, yüksek kolesterol.

Usage :

2-3 Damla yağ bir fincan suya damlatılarak kullanılır. Uygulanacak yer defne sabunu ile temizlenir. Bol miktarda, masaj yoluyla tatbik edilir. (haricen)

Günde 2 defa bir çay bardağı suya veya şekere 2-3 damla damlatılarak alınır. (dahilen)

Saç bakımı için

Hindistan cevizini rendelenir, sütü çıkartılır. Hindistan cevizinden çıkan süt kaynatılır, sıvının su olan kısmı sadece yağı kalana kadar buharlaştırılır. Yağ saçlara ve saç derisine güzelce masaj yaparak uygulanır. Aradan bir saat geçtikten sonra şampuan kullanarak saçlar güzelce yıkanır ve sonrasında iyice durulanır.

Hazırlayan: Zeynep AKBEY