Akupunktur – Ozon – Mezoterapi – Proloterapi

slayt-1
slayt2
slayt3
slayt4
slayt-5
slayt-6
slayt-7
previous arrow
next arrow

Ozon Terapisi Nedir?

Ozon terapi medikal ozon cihazlarıyla üretilen ozonun tedavi amaçlı kullanıldığı yöntemlerin ortak adıdır.

Ozon terapi nedir?

Ozonterapi, Medikal ozon gazı kullanarak bazı hastalıkların tedavi edilmesidir. Medikal ozon gazı, medikal ozon jeneratörü (MOJ) adı verilen cihazlarla üretilir. Bu cihazlar, belli bir akım hızında, %99.9- %100 aralığındaki saf tıbbi oksijenin yüksek elektriksel voltaja tabi tutulduğu ortamda oluşur. Ozon terapi bu yöntemle üretilen ozonun tedavi amaçlı kullanıldığı yöntemlerin ortak adıdır.

Ozon uygulama yöntemleri nelerdir?

Ozon terapinin en bilinen şekli, kanın damardan vakumlu şişeye alınarak ozon gazıyla karıştırılıp tekrar damara verildiği yöntemdir, majör oto-hemoterapi olarak bilinir. Serumun ozonlanarak verilmesi veya ozon-sauna uygulaması da majör yöntem olarak kabul edilir.

Salin olarak da bilinen %0.9’luk NaCl’lü serumun ozonlanarak uygulanması da dahil tüm bu yöntemler ülkemizde Sağlık Bakanlığı’nca onaylanmıştır.

Kanın küçük bir miktarının alınarak ozonla etkileştirildikten sonra kas içerisine uygulandığı yöntem de sık uygulanır, minör oto-hemoterapi olarak adlandırılır. Minör oto-hemoterapinin özellikle tercih edildiği durumlar vardır.

Ozon gazının vücut yüzeyinde veya içerisinde bölgesel olarak kullanıldığı bir çok yöntem vardır. Ozon gazının kalın bağırsağa (kolona) uygulanması veya bacağın torbalama yöntemiyle ozon gazına maruz bırakılması, eklem aralığına ozon gazı verilmesi gibi birçok metod vardır. Hekim hastanın durumuna ve rahatsızlığına göre bir veya birkaç yöntemi tercih edebilir.

Majör ozon yöntemlerinden birini tercih ettikten sonra, tedaviyi destekleyici diğer bir yöntemin eklenmesi ozon terapide zorunlu olmayan bir standarttır. Tedaviden alınan verimi artıran bir yöntemdir.

Ozon tedavisiyle hedeflenen nedir?

Özellikle majör ozon terapisi vücudun antioksidan sistemini uyaran bir yöntemdir. Antioksidan sistem ise vücuttaki her türlü metabolik olayın yanında açığa çıkan toksik ve parçalayıcı zararlı molekülleri etkisizleştiren mekanizmadır. Bu sistemin uyarılması bedensel yorgunluğu neredeyse yok eder ve buna bağlı zihinsel durgunluğu etkili bir şekilde telafi eder.

Diğer taraftan vücuda dışarıdan alınan toksinler metabolik olaylar esnasında açığa çıkan serbest radikallerden daha tehlikelidir. Çünkü bu toksinlerin büyük bir kısmını geri dönüşümsüz bir şekilde vücuttaki proteinlere, oksijen taşıyıcı sisteme, yani kan elemanlarına bağlanır. Bu toksinler, gıdalar yoluyla alınan tarım ilaçları olabilir ya da şehir hayatında açığa çıkan egzoz gazlarıyla ya da teknolojik ürünlerle atmosfere salınmıştır. Kullandığınız mutfak eşyalarıyla ya da deterjanlarla yaşam çevremizde bulunuyor olabilir. Ozan terapi, geri dönüşümsüz bir şekilde vücut elemanlarına bağlanan bu zehirleri, pestisleri bulundukları yerlerden kopararak yakılmalarını sağlamada oldukça başarılıdır.

Ayrıca kılcal dolaşımdaki mikrotravmatik sorunları da onarır. Dolayısıyla tüm dokularda kanlanmayı, yani oksijenlenmeyi ve beslenmeyi iyileştirir. Özellikle COVID 19 hastalığı sonrasındaki ve aşıya bağlı olarak açığa çıkan yorgunluğu bu nedenle başarıyla elimine eder.

Kaç seans uygulanır?

Majör ozon terapisi en az 10 seans olarak tasarlanır. Haftada bir seans yapılabileceği gibi hergün de uygulanabilir. Bölgesel uygulamalardaki seans sayısı ve sıklığı hastaya ve rahatsızlğına özgün olarak değişebilmektedir.  Bu nedenle ozon terapide kullanılacak ozon dozları ve tercih edilecek yöntemler her bir rahatsızlık için ayrıca tasarlanır.