slayt-1
slayt2
slayt3
slayt4
slayt-5
slayt-6
slayt-7
previous arrow
next arrow

Romatizma ve Eklem Kireçlenmesi

Her iki rahatsızlık türünde de akupunkturla tedavi mümkündür. Romatizmal kökenli eklem rahatsızlıklarının akupunkturla tedavisinde yalnızca eklemdeki ağrı değil, devam eden hasar da durdurulabilir.

Romatizma Nedir ?

Eklem ağrıları çeşitli olmakla birlikte romatizmal eklem ağrıları bilinen eklem ağrılarının bir kısmını oluşturur. Diz ve kalça eklemleri gibi büyük eklemlerin ağrılı rahatsızlıkları içerisinde, yaşlılığa veya eklem hasarına bağlı eklem kireçlenmeleri büyük yer tutar. Eklem kireçlenmeleri romatizmal hastalıklar değildir.

Gerçek romatizmal eklem ağrıları, bilenin aksine el ve ayak parmak eklemleri gibi, daha çok küçük eklemlere yerleşir. Eklemlerde hasar, hareket kısıtlılığı, ağrı ve şişliklere neden olurlar. Romatizmal kökenli eklem rahatsızlıklarında genellikle uykudan uyanınca eklem katılığı ve ağrılarda artış olur. Gün içerisinde ağrılarda ve hareket kısıtlığında azalma meydana gelir. Oysa kireçlenmeye bağlı eklem ağrılarında hasta sabahları daha rahattır. Günün ilerleyen saatlerinde ağrılar artar ve hareketler kısıtlanır.

Nasıl Oluşur ?

Yaşlılık eklem hastalığı olarak da bilinen gonartroz rahatsızlığında, eklemler uzun süreli kullanımla yıpranır. Yıpranma dolayısıyla eklem kireçlenmesi ve ağrı gelişir. Özellikle dizler gibi yük binen eklemlerde kemiklerin eklem yüzeyini kaplayan kıkırdaklar incelir, eklem aralığı daralır, eklem sıvısı azalır ve kemikler doğrudan birbirine sürtünmeye başlar; neredeyse dayanılmaz ağrılar oluşturur.

Romatoid artirit, sedef yada lupus benzeri romatizmal kökenli rahatsızlıklarla oluşan eklem ağrılarında asıl neden vücudun kendi savunma hücreleri tarafından eklemin tahrip edilmesidir. Bu tip rahatsızlıkların ilk aşamasında savunma hücrelerinin istilası sonucu eklem sıvısı artar, eklem kapsülü kalınlaşır ve kıkırdak yüzeyler tahrip olur. Özellikle sabahları eklemler ağrılı ve şiştir. Günün ilerleyen saatlerinde kısmi bir rahatlama olmakla birlikte eklemdeki yıkım devam eder. Günler geçtikçe eklemdeki ağrı yerini hareket kısıtlılığına bırakır, çok ileri evrelerde derin tahribat sonucu eklem hareket kabiliyetini kısmen yede tamamen kaybeder.

Tedavisi nasıldır?

Her iki rahatsızlık türünde de akupunkturla tedavi mümkündür. Ancak eklem kireçlenmesindeki tedavi daha çok bir rehabilitasyondur. Tedavi süresince eklemdeki ağrı ortadan kaldırılır ve ilerleyen süreçte eklemde kısmi bir iyileşme sağlanır, fakat kaybedilen kıkırdak geri kazanılamaz. Başlangıçta sık olan seanslar ağrı rahatladıkça seyrekleştirilir. Ayda bir seansa kadar indirilebilir.

Romatizmal kökenli eklem rahatsızlıklarının akupunkturla tedavisi ise son derece önemlidir. Akupunktur tedavisiyle yalnızca eklemdeki ağrı değil, devam eden hasar da durdurulabilir. Aynı şekilde başlangıçta sık olan seanslar hastalık remisyona girdikçe, yani hastalığın ilerlemesi durdukça seans aralığı seyrekleştirilir. Akupunkturun bu tür rahatsızlıklarda kalıcı başarı elde etme potansiyeli oldukça yüksektir.

Dr. Mehmet Salih Özaytürk