Kronik sinüzite akupunkturla iki yönden müdahele edilir. Bir taraftan alerjik nezle gibi geniz yapısını bozan hastalıklar tedavi edilir, diğer taraftan sinüs mukoza dokusu akupunkturla adeta yenilenir.
Sinüs nedir?
Beynimiz yapı olarak özellikle sıcak ve soğuğa karşı son derece hassas bir organımızdır. Bu yüzden vücudumuzun en korunaklı bölgesinde yer alır. Yüz bölgesi haricindeki alanlarda saçlı deri dışarıdan koruma oluşturur. Saçlarımızın koruyamadığı yüz bölgemizdeki çıplak alanlarda ise bu görevi ‘sinüs’ler üstlenmiştir. Bu alanlarda kemik içerisinde hava yastıkçıkları gibi boşluklar oluşmuştur. Bu boşluklar birer kanal ile geniz bölgesine açılır. İşte sinüs denilen yapı budur.
Sünizit nedir?
Sinüslerin içi normalde hava ile doludur; iltihap ile dolduğunda buna sinüzit denir. Sinüs denilen bu hava yastıklarının içini döşeyen mukoza (özel bir tip deri) hücreleri sümüksü kaygan bir sıvı salgılayarak sinüsleri hem nemlendirir hemde akıntı yardımı ile sinüsleri temizler. Normal haliyle sinüslerin içi hava ile dolu duvarları kaygan, ıslak ve mikropsuzdur.
Nezle gibi burun içi rahatsızlıklarında sinüslerin genize açılan kanalları tıkanır. Sinüsün içerisindeki hava mukoza hücreleri tarafından kullanılarak tüketilir. Dolayısıyla sinüsün içerisinde negatif bir basınç meydana gelir ve buna bağlı olarak ince sızı tarzında bir ağrı oluşur. Sonrasında artan negatif basınç mikroplardan arındırılmış olmayan geniz sıvısını bir enjektör gibi içeriye çeker. Sinüsler burun akıntılarıyla dolar. İşte sinüzit bu aşmada başlamış olur. İnce sızı ise yerini künt bir baş ağrısına bırakır .
Bir sonraki aşamada ise içeriye çekilen mikroplar iltihap oluşturur, dolayısıyla sıvı artar, basınç artar ve şiddetli baş ağıları oluşur. Bu durum tam bir ‘akut sünizit’ halidir.
Sinüzit nasıl tedavi edilir?
Sinüzite iki yönden müdahele edilmelidir:
Bir taraftan mikropların üremesi antibiyotiklerle durdurulur ve artan sıvı bazı kimyasallarla azaltılır. Diger taraftan burun içi spreyler gibi ilaçlarla kanalın ağızı açılarak sinüs boşaltılmaya çalışılır. Bir haftalık doğru ve düzenli bir tedavi ile sinüzit çoğunlukla herhangi bir iz bırakmaksızın iyileşecektir.
Sünizit nasıl kronikleşir?
Birkaç nedeni vardır. Akut sünizit iyi tedavi edilmezse hastalık devam eder, uzayan süreç mukozanın yapısını bozar ve hastalık kronikleşir. Ya da alerjik nezle gibi rahatsızlıklarla sinüsün genize açılan ağızı tıkanır ve defalarca akut sünizit gelişir. Buna bağlı olarak mukozanın pürüssüz, kaygan ve ıslak yapısı bozulur. Böylece kronik sünizit oluşur.
Kronik sünizit nasıl tedavi edilir?
Kronik sinüzitin ortodoks tıbbında yüz güldüren bir tedavisi yoktur. Cerrahi müdaheleler ise kanalın tıkanan ağzını açsa da mukazayı yenilemekten haliyle uzaktır. Oysa akupunkturla sinüziti kronik safhadan kurtarmak ve dokuları yenilemek mümkündür.
Kronik sünizite akupunkturla iki yönden müdahele edilir. Bir taraftan alerjik nezle gibi geniz yapısını bozan hastalıklar tedavi edilir, diğer taraftan sinüs mukoza dokusu akupunkturla adeta yenilenir. Böylece hasta baş ağrısından ve onun sebebi olan kronik sünizitten kurtulur.
Dr. M. Salih Özaytürk